Σχολιασμός 2ης Φάσης - Αποτελέσματα Ανάρτησης & Αξιολόγησης 1ου Μαθησιακού Αντικειμένου


Ανάρτηση Αντικειμένου

Όλα τα αντικείμενα που δημιουργήθηκαν ήταν ενδιαφέροντα, εύχρηστα, κάλυψαν μεγάλο εύρος εννοιών, γνωστικών αντικειμένων και βαθμίδων καθώς και ένα πλήθος εργαλείων Web 2.0. Αξίζετε όλοι συγχαρητήρια για τις δουλειές που αναρτήθηκαν στο χρονικό διάστημα που είχατε στη διάθεσή σας.

Βέβαια, όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει υπήρχαν και διαφορές στα αντικείμενα: άλλοι επένδυσαν στον όγκο της πληροφορίας και το υλικό, άλλοι επένδυσαν στην επιλογή του εργαλείου, άλλοι προτίμησαν εύκολα στη δημιουργία εργαλεία, άλλοι προτίμησαν να βρουν ενδιαφέρον υλικό και να το εντάξουν στο μαθησιακό τους αντικείμενο κ.λπ.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας των αντικειμένων είναι 7,56 με ένα εύρος από 6 έως 9. Δυστυχώς δεν είδαμε το 10 και τα αντικείμενα που βαθμολογήθηκαν με 9 ήταν ελάχιστα.
Ο κύριος λόγος ήταν ότι τα εργαλεία που επιλέχθηκαν ή /και ο τρόπος ένταξης που δινόταν από εσάς του μαθησιακού αντικειμένου σε μια τάξη σε ελάχιστες περιπτώσεις είχε στόχο την ενεργοποίηση των μαθητών ή/και την πρόκληση του ενδιαφέροντός τους. Εργαλεία προσομοιώσεων, εκπαιδευτιών παιχνιδιών, κινούμενων σχεδίων κ.λπ δεν επιλέχθηκαν στην παρούσα φάση ενώ παρουσιάστηκαν περιπτώσεις να έχουμε 9 από 32 (σχεδόν το 1/3) μαθησιακά αντικείμενα σε υποτιτλισμό video. Βέβαια κάποια video ήταν πολύ ενδιαφέροντα..... Επίσης, ενώ κάποια μαθησιακά αντικείμενα ήταν πολύ ενδιαφέροντα ως προς το πλούσιο υλικό που είχαν, από τους δημιουργούς των αντικειμένων δεν δινόταν σε ικανοποιητικό βαθμό ο τρόπος ένταξης των αντικειμένων στην τάξη και το τι θα κάνουν οι μαθητές με το αντικείμενο. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είτε είστε εκπαιδευτικοί είτε όχι, είτε ενδιαφέρεστε για την εκπαίδευση είτε όχι, μαθαίνουμε μόνο όταν κάνουμε.... Άρα ότι σχεδιάζουμε για μαθητές θα πρέπει να έχει στόχο να κάνουν κάτι οι μαθητές ... δεν μπορεί να είναι παθητικοί δέκτες να παρακολουθούν..... δεν έχει νόημα ένα τέτοιο αντικείμενο όσο καλό και αν είναι.

Για το επόμενο αντικείμενο που έχετε να υλοποιήσετε αφιερώστε λίγο χρόνο να δείτε τα αντικείμενα που έχουν αναρτηθεί, τις αξιολογήσεις τους και στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις υπόλοιπες προτάσεις σας (που έχετε ήδη καταθέσει) ή να τροποποιήσετε την πρότασή σας ή ακόμα και να επεκτείνετε/επενδύσετε στο αντικείμενο που έχετε ήδη αναρτήσει προσθέτοντάς του λειτουργίες, εργαλεία, υλικό κ.λπ (αυτό ισχύει πέρα από τυχόν βελτιώσεις που θα κάνετε στο 1ο σας αντικείμενο).
Αξίζει να επενδύσετε σε πιο "High" εργαλεία με στόχο πάντα τον μαθητή. Επίσης, το 2ο αντικείμενό σας θα μπορούσε να είναι και κάποιος συνδυασμός εργαλείων (όπως είδαμε κάποια μαθησιακά αντικείμενα συνδυασμού εργαλείων στη 2η φάση).

Αξιολόγηση Αντικειμένου

Τα κύρια σημεία της αξιολόγησης των αντικειμένων που αναρτήθηκαν στη 2η Φάση είναι τα ακόλουθα:
  1. Χρειάζεται να προσέχετε τη διατύπωση των στόχων που θέτετε. Οι στόχοι πρέπει να είναι αξιολογήσιμοι, να περιγράφονται με ενεργητικά ρήματα (τι μπορεί να κάνει ο μαθητής), να μπορεί να τους καταλάβει όποιος τους διαβάσει και να είναι δυνατόν να επιτευχθούν μέσα από το αντικείμενό σας. Πολλές φορές οι στόχοι που είχατε διατυπώσει στα αντικείμενά σας ήταν γενικοί, δεν απευθύνονταν στο μαθητή (τι μπορεί να κάνει ο μαθητής) και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να επιτευχθούν με το αντικείμενο που είχατε δημιουργήσει.
  2. Στο Συμπληρωματικό Υλικό υπήρχαν πολλές φορές προβλήματα δομής και ελλείψεων τόσο στον τρόπο ένταξης του αντικειμένου στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στην περιγραφή του εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε (pro cons). Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν σκοπεύουμε να κρατήσουμε το όλο περιβάλλον και τη δουλειά σας (ίσως και τη δική μας δουλειά) στην αφάνεια. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να τη δημοσιοποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Αυτό έχει άμεση συνέπεια ότι όταν κάποιος ψάχνει να βρει ένα αντικείμενο που τον ενδιαφέρει περιμένει από το δημιουργό να του δώσει όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορεί (προκειμένου να μας ξαναεπισκεφτεί). Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το web έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις. Πρέπει να έχετε ως στόχο να καλύψετε όλα τα πιθανά ερωτήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και να υπερασπιστείτε τη δουλειά σας με αρτιότητα και συνέπεια. Δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε το αντικείμενό σας υποστηρικτικό ή βοηθητικό. Ωραία με υποστηρίζει, με βοηθάει αλλά δώσε μου ένα σενάριο/μια περιγραφή/μια δραστηριότητα που μπορώ να το εντάξω και εγώ άμα μου δώσεις την ιδέα θα βρω χίλιους άλλους τρόπους να το χρησιμοποιήσω.
  3. Στα αντικείμενά σας πολλές φορές το περιεχόμενο δεν μπορούσε να λειτουργήσει από μόνο του και απαιτούσε επεξηγήσεις ή συμπληρωματικό υλικό ή είχε προβλήματα δομής. Επίσης, πολλές φορές το κείμενο ήταν υπερβολικό. Μια εικόνα χίλιες λέξεις...

Ο ρόλος σας ως Αξιολογητές

Τελικά καταφέρατε να δράσετε και ως αξιολογητές. Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί ξανά στα χρόνια εκπαίδευσης σας να αξιολογήσετε, αλλά όσες φορές εφαρμόζουμε το συγκεκριμένο σενάριο (και το έχουμε εφαρμόσει πολλές φορές σε μεταπτυχιακό επίπεδο) μας λένε ότι πρώτη φορά τους δόθηκε αυτή η ευκαιρία και τους άρεσε πολύ.

Βέβαια το να σου κάνει κάποιος αξιολόγηση (που δεν είναι ο καθηγητής ή ο υπεύθυνος) πολλές φορές δεν είναι αποδεκτό. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι σωστό. Η αξιολόγηση είναι ένα κομμάτι της μάθησης και πρέπει να είναι ενταγμένη μέσα στη μαθησιακή διαδικασία.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι ο στόχος της αξιολόγησης είναι η βελτίωσή μου και ο αξιολογητής είναι ο άνθρωπος που θα με βοηθήσει να μάθω και να βελτιωθώ αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ΑΚΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΥΤΙΑ, ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΥΑΛΟ (γιατί ο αξιολογητής δεν έχει κάτι να κερδίσει) ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ.

Στο ρόλο σας ως αξιολογητές δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν ικανοποιητικά. Παρόλο που έγιναν περίπου 120 αξιολογήσεις από εσας σε πλήθος 32 αντικειμένων (κάποια αντικείμενα αξιολογήθηκαν μόνο από εμας ή από 1 φοιτητή ενώ κάποια άλλα είχαν 8-10 αξιολογήσεις), οι αξιολογήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Αυτό φαίνεται και από το μέσο όρο βαθμολογίας των αξιολογήσεών σας που είναι 6,52 σε εύρος από 5 έως 9 (και για να είμαστε ειλικρινείς σε κάποιες περιπτώσεις το 5 ήταν χαριστικό λόγω της πρώτης φοράς που αξιολογείτε- θα μπορούσε να είναι και πάρα πολύ χαμηλότερο).

Κάποιες αξιολογήσεις ήταν πράγματι πολύ καλές, με εύστοχες παρατηρήσεις, προτάσεις και σχόλια. Κάποιες αξιολογήσεις ήταν απλώς καλές με κάποιες προτάσεις σε κάποια σημεία ενώ ένα μεγάλο μέρος των αξιολογήσεων χαρακτηρίστηκε ως Μέτρια ή Αδιάφορη (περίπου 66 από τις 120 αξιολογήσεις - περίπου το 1/2). Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μας δημιουργήθηκε η εικόνα ότι οι αξιολογητές αξιολογούσαν χωρίς να έχουν δει καν το αντικείμενο. Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε αν πράγματι διαβάσατε τη σελίδα ή είδατε το αντικείμενο (και μάλιστα και για αξιολογήσεις που έγιναν μετά από τις δικές μας π.χ. έγραφα στην αξιολόγηση μου "ικανοποιούνται μερικώς οι στόχοι" και σε κάποιο άλλο κριτήριο αιτιολογούσα την πρότασή μου και στη συνέχεια έβλεπα αξιολογήσεις μετά από εμένα που έγραφαν "ικανοποιούσε πλήρως τους στόχους"). Εσεις τι θα σκεφτόσαστε και πώς θα βαθμολογούσατε τους συγκεκριμένους αξιολογητές????

Θα μπορούσατε κάλλιστα είτε να μην συμμετέχετε στην αξιολόγηση είτε να αξιολογήσετε μικρότερο αριθμό αντικειμένων αλλά με σωστό τρόπο αφιερώνοντας χρόνο (γιατί ο δημιουργός περιμένει από εσάς). Η πρώτη φάση της αξιολόγησης τελείωσε οπότε ας ελπίσουμε στην επόμενη φάση πραγματικά να δράσετε ως αξιολογητές και να συμβάλετε με τα σχόλιά σας και τις προτάσεις σας στη βελτίωση των αντικειμένων των συμφοιτητών σας.